Direksiyon Sınavında Yapılması Gerekenler


Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz? Direksiyon sınavı kuralları nelerdir? Sınavda yapılması gerekenler, ipuçları.

Direksiyon sinavinda nelere dikkat etmeliyiz, yapılmasi gerekenler, ipuçları

Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Direksiyon Sınavı, sürücü kurslarında ehliyet alabilmemizi sağlayan belirli kuralları olan sınav türüdür. Ehliyet alabilmek için yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamadan oluşan sınavlara katılmanız gerekmektedir. Direksiyon sınavi uygulamalı olarak olduğumuz sınavlardan biridir. M.E. Bakanlığınca görevlendirilen kişiler sizlerin araç sürebilmenizi, yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı, olaylara karşı tavrınızı farklı tarzda birkaç soru ile sizleri puanlıyor. Direksiyon sınavında yapmamız gerekenler hakkında bilmeniz gereken bazı noktalar var. 30 dakika süren direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken husuları doğru olarak yaparsanız, Aldığınız puanlar neticesinde sürücü belgenizi almaya hak kazanıyorsunuz.

Peki, işin en önemli kısmı olan direksiyon sınavında yapılması gerekenler nelerdir?

Sınavda yapılması gerekenler gayet basit işlemlerdir. Ancak sürücü adaylarından birçoğu heyecan dolayısıyla bu işlemleri atlayabilmekte ve sınavdan geçme konusunda başarısız olabilmektedirler. Direksiyon eğitimi kurumu olarak tüm bunları hesaba katmakta ve kursiyerlerimizin heyecanlanmaması için gereken her türlü önlemi almaktayız. Sınav hakkında ipuçları ve nelere dikkat etmeliyiz gibi soruları hocalarımızdan öğrenebilirsiniz. Aslında heyecanı yenmenin en önemli yolu, iyi bir sürücü olabilmekten geçmektedir. Çünkü heyecan, aracı iyi kullanamamak düşüncesinden kaynaklanır. Sürücü adaylarını iyi eğitip iyi bir sürücü yetiştiren kurumlar bu sorunu yaşamazlar. Alanında engin tecrübelere sahip eğitmenlerimiz de öğrencilerimize heyecan yapmayacak ustalığa eriştirmekte uzmandırlar.

Direksiyon Sınavında Nelere Dikkat Etmeliyiz

Rahat ve sakin olunmalı Öncelikle belirttiğimiz üzere heyecan belirtisi göstermemeli ve sınav görevlilerine ne kadar rahat olduğunuzu jest ve mimiklerinizle göstermelisiniz. Araca biner binmez ilk etapta koltuğunuzu ve aynayı, görüşe göre ayarlamanız gerekir.

Ayna ayarına dikkat edilmeli Ayna ayarı iyi bile olsa heyet, hiç değilse aynaya dokunmanızı ve bunun önemli olduğunu bildiğinizi göstermenizi bekler.

Emniyet kemeri takılmalı Ardından emniyet kemerinizi takmalısınız. Bu, ne sınavda ne de gerçek hayatta atlanmaması gereken bir şeydir. Arabanın kontak anahtarını çevirmek kadar, hatta ondan da fazla, gerekli bir eylemdir. Kemeri bağlamanızın ardından artık aracı çalıştırma işine geçebilirsiniz.

Aracı haraket ettirmeli Öncelikle sağ ayağınızı frene sol ayağınızı debriyaja basarak aracı boşa alınız ve çalıştırınız. Yine fren ve debriyaja basarak el frenini indiriniz. Kalkış sinyalinizi veriniz. Ayaklarınız debriyaj ve frendeyken vitesi 1. vitese takınız. Araç vitese geçtikten sonra aynanızdan yolun uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Önce frendeki ayağınızı yavaşça kaldırınız, ardından sol ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırarak sağ ayağınızla yavaş yavaş gaz veriniz.

Vites değiştirin Araç 10-15 metre kadar gittikten sonra ayağınızı gazdan çekip debriyaja basarak vitesi 2. vitese geçiriniz ve ardından ayağınızı debriyajdan çekerek diğer ayağınızla gaz vermeye devam ediniz. Vites değiştirdikten sonra direksiyonu iki elle tutmaya özen gösteriniz. Sürat arttıkça motoru bağırtmamak için aynı işlemlerle vites arttırmaya ve yol şartlarına göre hız azaltmanız gerektiğinde vites düşürmeye devam ediniz. Vites değiştirirken vites koluna asla bakmayınız. Çünkü bakmanız size 10 puan kaybettirecektir.

Araç içi hareketler Geri gidişler için vücudunuzu tam çevirerek geriye gitmeye dikkat etmeliyiz. Aynalardan geri geri gitmeyi denemeyiniz. Ayrıca dönüşlerde ve aracı sağa çekerken sinyal vermeyi unutmayınız.

Direksiyon Sınavı Kuralları Nelerdir?

  • Sakin ve rahat olunmalı
  • Koltuk ve aynalar ayarlanmalı
  • Emniyet kemeri kullanımı
  • Kurallara uygun şekilde araçı hareket ettirmeliyiz
  • Uygun biçimde vites değiştirme
  • Araç içi davranışlar ve hareketler